środa, 11 lutego 2015

Pulpety curry na parze z makaronem i pesto


Pulpety na parze smakują mi dużo bardziej niż takie tradycyjne, gotowane w wodzie. Dlaczego? Pewnie dlatego, że zachowują cały swój smak. Są genialnie soczyste, aromatyczne, delikatne. Lubię je doprawiać na różne sposoby - czasem wkładam do każdego pulpeta kawałek czosnku, a dziś dodałam im żółtego kolorku i smaku curry. Z bazyliowym pesto były rewelacyjne. Bardzo polecam taki obiadek. pesto można przygotować sobie wcześniej. Wtedy wystarczy przygotować pulpety i ugotować makaron - obiad gotowy.  Pysznie i zdrowo.

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki bułki tartej, jeśli masa mięsna nie chce sie formować
  • szczypta soli morskiej
  • czubata łyżeczka majeranku
  • płaska łyżeczka kurkumy i curry
  • łyżka gorącej wody
dodatkowo: makaron pełnoziarnisty spaghetti, ugotowany al dente
pesto z bazylii (przepis tutaj) - ilość według smaku, ja dodałam niedużo, około 2 łyżeczek na porcję makaronu

Przygotowanie:
  1. curry i kurkumę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. uzyskany płyn dodajemy do mięsa.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, wyrabiamy do połączenia. 
  3. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na sitku do gotowania na parze.
  4. gotujemy pół godziny.
Przygotowanie dania:
Makaron odcedzamy (nie przelewamy go wodą)
Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
makaron przekładamy do miseczek lub na talerze. Na wierzchu układamy gorące pulpety.

Smacznego!
Pulpety curry z makaronem pełnoziarnistym i pesto








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)