Pulpety na parze smakują mi dużo bardziej niż takie tradycyjne, gotowane w wodzie. Dlaczego? Pewnie dlatego, że zachowują cały swój smak. Są genialnie soczyste, aromatyczne, delikatne. Lubię je doprawiać na różne sposoby - czasem wkładam do każdego pulpeta kawałek czosnku, a dziś dodałam im żółtego kolorku i smaku curry. Z bazyliowym pesto były rewelacyjne. Bardzo polecam taki obiadek. pesto można przygotować sobie wcześniej. Wtedy wystarczy przygotować pulpety i ugotować makaron - obiad gotowy. Pysznie i zdrowo.
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki bułki tartej, jeśli masa mięsna nie chce sie formować
- szczypta soli morskiej
- czubata łyżeczka majeranku
- płaska łyżeczka kurkumy i curry
- łyżka gorącej wody
dodatkowo: makaron pełnoziarnisty spaghetti, ugotowany al dente
pesto z bazylii (przepis tutaj) - ilość według smaku, ja dodałam niedużo, około 2 łyżeczek na porcję makaronu
Przygotowanie:
- curry i kurkumę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. uzyskany płyn dodajemy do mięsa.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, wyrabiamy do połączenia.
- Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na sitku do gotowania na parze.
- gotujemy pół godziny.
Przygotowanie dania:
Makaron odcedzamy (nie przelewamy go wodą)
Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
makaron przekładamy do miseczek lub na talerze. Na wierzchu układamy gorące pulpety.
Smacznego!
Pulpety curry z makaronem pełnoziarnistym i pesto |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)