poniedziałek, 16 lutego 2015

Fit Burger - pokochany przez miłośnika fastfoodów

Domowy hamburger FIT

Da się? Oczywiście, że tak. Wszystko się da, trzeba tylko pokombinować :) 
Ja kombinowałam długo i w końcu jest - Zdrowy Hamburger. Niema w nim nic, czego normalna, zdrowa osoba nie powinna jeść. Przygotujesz go w takim tempie, jak normalny obiad dla 2 osób - nie będzie gotowy w 3 minuty, ale też i nie w 3 godziny. 
Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne - dzięki pieczeniu zachowa swój smak bez konieczności dodawania tłuszczu. Sos dodaje lekkiej pikanterii i charakteru. Ja dodałam również pikantne kiełki, bo lubię, ale to kwestia gustu - mój mąż wcinał burgery bez kiełków. 
i co najważniejsze - bułka. Bez mąki, bez długiego wyrabiania ciasta, bez wyrastania. Zrobiona z serka homogenizowanego i otrębów :) - tak tak :D Tego powinna spróbować obowiązkowo każda osoba, która stara się zrzucić zbędne kilogramy i tęskni za swoimi ukochanymi hamburgerami. Moje FitBurgery pokochał wielki fan fastfoodów twierdząc, że niczym im nie ustępują. A jeść możesz je bez wyrzutów sumienia, jako normalny obiad. Gorąco polecam


Składniki:
na 2 bułki (polecam przygotować sobie wcześniej, i albo stostować na suchej patelni albo gorące mięso położyć na przestudzonej bułce - i tak posiłek będzie gorący.
  • 4 łyżki otrębów owsianych lub żytnich
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki naturalnego serka homogenizowanego
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • odrobina jakiejś przyprawy: wedle gustu, ja dodałam akurat łyżeczkę majeranku i szczyptę kurkumy, ale można dodać słodką paprykę czy nawet czosnek granulowany i jakieś zioła.
  • 2 kawałki folii aluminiowej
  • można posypać sezamem (nie koniecznie)
Mięso:
  • 200 g mielonego indyka
  • 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • pieprz, sól morska, oregano
Sos:
  • 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 
  • kilka marynowanych pieczarek drobniutko posiekanych lub 1 ogórek konserwowy
  • 1 plasterek cebuli grubości około 0,5 cm - posiekany na drobnicę
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • szczypta granulowanego czosnku
  • dla chrupkości i świeżości dodałam też czubatą łyżeczkę drobno posiekanej świeżej zielonej papryki
  • kilka kropel octu jabłkowego lub winnego (nie koniecznie)
Dodatki:
wedle gustu. U mnie sałata lodowa, pomidor i kiełki pora. 

Przygotowanie:

Bułeczki:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  2. Jajko miksujemy by spieniło się i podwoiło objętość. Dodajemy serek i krótko miksujemy do połączenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy już łopatką.
  3. Folię aluminiową składamy na pół i odciskamy jej kształt na dnie kubka lub innego okrągłego przedmiotu. W ten sposób uzyskamy foremki dla naszych bułeczek. Ja użyłam denka od słoika kawy, moje miseczki miały około 8 cm średnicy.
  4. Miseczki układamy na blaszce do pieczenia. Wypełniamy ciastem. Możemy posypać sezamem. Pieczemy 20 minut. Folię delikatnie zdejmujemy po wystudzeniu bułeczek.
Mięso:
  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą morską i pieprzem.
  2. Mięso dzielimy na pół. Na blasze do pieczenia formujemy dwa okrągłe kotlety ciut szersze niż bułki (trochę się skurczą w pieczeniu). Wyrównujemy
  3. Koncentrat mieszamy z wodą. Zalewamy po równo oba kawałki mięsa. Posypujemy oregano.
  4. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Sos:
  1. Składniki sosu mieszamy. Dobrze jest odstawić na chwilę do przegryzienia.
Składanie hamburgera:
  1. Bułkę przekrawamy i kładziemy środkiem do dołu na ciepłej patelni na kilka minut.
  2. Podgrzaną bułkę smarujemy płaską łyżeczką sosu (każdy kawałek)
  3. Na dolną część bułki kładziemy trochę sałaty lodowej, następnie mięso, pomidory, kiełki i wierzch bułki.
  4. Wcinamy od razu. Chociaż nam został jeden hamburger i na zimno też był pyszny
Smacznego!







1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł, wygląda bardzo atrakcyjnie, muszę podesłać przepis koleżanką, które uwielbiają takie dania :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)