Domowy hamburger FIT |
Ja kombinowałam długo i w końcu jest - Zdrowy Hamburger. Niema w nim nic, czego normalna, zdrowa osoba nie powinna jeść. Przygotujesz go w takim tempie, jak normalny obiad dla 2 osób - nie będzie gotowy w 3 minuty, ale też i nie w 3 godziny.
Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne - dzięki pieczeniu zachowa swój smak bez konieczności dodawania tłuszczu. Sos dodaje lekkiej pikanterii i charakteru. Ja dodałam również pikantne kiełki, bo lubię, ale to kwestia gustu - mój mąż wcinał burgery bez kiełków.
i co najważniejsze - bułka. Bez mąki, bez długiego wyrabiania ciasta, bez wyrastania. Zrobiona z serka homogenizowanego i otrębów :) - tak tak :D Tego powinna spróbować obowiązkowo każda osoba, która stara się zrzucić zbędne kilogramy i tęskni za swoimi ukochanymi hamburgerami. Moje FitBurgery pokochał wielki fan fastfoodów twierdząc, że niczym im nie ustępują. A jeść możesz je bez wyrzutów sumienia, jako normalny obiad. Gorąco polecam
Składniki:
na 2 bułki (polecam przygotować sobie wcześniej, i albo stostować na suchej patelni albo gorące mięso położyć na przestudzonej bułce - i tak posiłek będzie gorący.
- 4 łyżki otrębów owsianych lub żytnich
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- odrobina jakiejś przyprawy: wedle gustu, ja dodałam akurat łyżeczkę majeranku i szczyptę kurkumy, ale można dodać słodką paprykę czy nawet czosnek granulowany i jakieś zioła.
- 2 kawałki folii aluminiowej
- można posypać sezamem (nie koniecznie)
Mięso:
- 200 g mielonego indyka
- 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki wody
- 1 mała cebula
- pieprz, sól morska, oregano
Sos:
- 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- kilka marynowanych pieczarek drobniutko posiekanych lub 1 ogórek konserwowy
- 1 plasterek cebuli grubości około 0,5 cm - posiekany na drobnicę
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- szczypta granulowanego czosnku
- dla chrupkości i świeżości dodałam też czubatą łyżeczkę drobno posiekanej świeżej zielonej papryki
- kilka kropel octu jabłkowego lub winnego (nie koniecznie)
Dodatki:
wedle gustu. U mnie sałata lodowa, pomidor i kiełki pora.
Przygotowanie:
Bułeczki:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
- Jajko miksujemy by spieniło się i podwoiło objętość. Dodajemy serek i krótko miksujemy do połączenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy już łopatką.
- Folię aluminiową składamy na pół i odciskamy jej kształt na dnie kubka lub innego okrągłego przedmiotu. W ten sposób uzyskamy foremki dla naszych bułeczek. Ja użyłam denka od słoika kawy, moje miseczki miały około 8 cm średnicy.
- Miseczki układamy na blaszce do pieczenia. Wypełniamy ciastem. Możemy posypać sezamem. Pieczemy 20 minut. Folię delikatnie zdejmujemy po wystudzeniu bułeczek.
Mięso:
- Cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą morską i pieprzem.
- Mięso dzielimy na pół. Na blasze do pieczenia formujemy dwa okrągłe kotlety ciut szersze niż bułki (trochę się skurczą w pieczeniu). Wyrównujemy
- Koncentrat mieszamy z wodą. Zalewamy po równo oba kawałki mięsa. Posypujemy oregano.
- Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Sos:
- Składniki sosu mieszamy. Dobrze jest odstawić na chwilę do przegryzienia.
Składanie hamburgera:
- Bułkę przekrawamy i kładziemy środkiem do dołu na ciepłej patelni na kilka minut.
- Podgrzaną bułkę smarujemy płaską łyżeczką sosu (każdy kawałek)
- Na dolną część bułki kładziemy trochę sałaty lodowej, następnie mięso, pomidory, kiełki i wierzch bułki.
- Wcinamy od razu. Chociaż nam został jeden hamburger i na zimno też był pyszny
Smacznego!
Ciekawy pomysł, wygląda bardzo atrakcyjnie, muszę podesłać przepis koleżanką, które uwielbiają takie dania :)
OdpowiedzUsuń