Pesto z bazylii ze słonecznikiem |
Bardzo przyjemna odmiana od tradycyjnych sosów pomidorowych, jakie najczęściej serwuję do makaronu spaghetti. Aromatyczne, wyraziste pesto z bazylii pasuje równie dobrze do makaronu na ciepło jak i na kanapki zamiast masła.
Pesto podałam z makaronem pełnoziarnistym spaghetti i pulpecikami curry - wspaniałe połączenie. Przepis na pulpeciki zamieszczę jutro, dziś natomiast do przepisu na pesto dorzucam przepis na widoczny na zdjęciu chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
Pesto z bazylią i słonecznikiem
Składniki:
- 1 duży pęczek świeżej bazylii
- pół szklanki uprażonego na suchej patelni słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie pesto:
Liście bazylii miksujemy z uprażonym słonecznikiem i obranymi ząbkami czosnku. Powoli wlewamy olej stale miksując. Jeśli trzeba doprawiamy solą morską do smaku (niewiele). Pesto przechowujemy w lodówce
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem:
Składniki:
- 800 g mąki orkiszowej * (u mnie typ 1100, ekologiczna)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (+ 1-2 łyżki do posypania)
- 3/4 szklanki pestek słonecznika (+ 1-2 łyżki do posypania)
- 600 ml ciepłej (nie gorącej ) wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 płaskie łyżeczki soli morskiej
- 7g (1 saszetka) suchych drożdży
- 1-2 łyżki mleka
- masło + otręby do wysmarowania i wysypania keksówek. U mnie otręby żytnie bo takie akurat miałam, ale mogą być inne
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami.
- Dodać ciepłą wodę, olej, sól. Wyrobić ciasto. Powinno się mocno kleić do rąk, nie dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy koło 5-7 minut.
- Na sam koniec dodajemy siemię lniane i chwilę wyrabiamy żeby się połaczyło.
- 2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami (dokładnie całe dno i brzegi po samą górę)
- Przekładamy ciasto do keksówek (powinno sięgac około połowy wysokości). przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto wyrośnie (do około 3/4 wysokości formy)
- Silikonowym pędzelkiem smarujemy chlebki mlekiem. Posypujemy siemieniem i słonecznikiem
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 35-40 minut.
- Studzimy na kratce
cudowne pesto!
OdpowiedzUsuń