wtorek, 10 lutego 2015

Pesto z bazylią i słonecznikiem + chleb orkiszowy

Pesto z bazylii ze słonecznikiem

Bardzo przyjemna odmiana od tradycyjnych sosów pomidorowych, jakie najczęściej serwuję do makaronu spaghetti. Aromatyczne, wyraziste pesto z bazylii pasuje równie dobrze do makaronu na ciepło jak i na kanapki zamiast masła.

Pesto podałam z makaronem pełnoziarnistym spaghetti i pulpecikami curry - wspaniałe połączenie. Przepis na pulpeciki zamieszczę jutro, dziś natomiast do przepisu na pesto dorzucam przepis na widoczny na zdjęciu chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem.

Pesto z bazylią i słonecznikiem
Składniki:

  • 1 duży pęczek świeżej bazylii
  • pół szklanki uprażonego na suchej patelni słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie pesto:
Liście bazylii miksujemy z uprażonym słonecznikiem i obranymi ząbkami czosnku. Powoli wlewamy olej stale miksując. Jeśli trzeba doprawiamy solą morską do smaku (niewiele). Pesto przechowujemy w lodówce

Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem:


Składniki:
  • 800 g mąki orkiszowej * (u mnie typ 1100, ekologiczna)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (+ 1-2 łyżki do posypania)
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika (+ 1-2 łyżki do posypania)
  • 600 ml ciepłej (nie gorącej ) wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 7g (1 saszetka) suchych drożdży
  • 1-2 łyżki mleka
  • masło + otręby do wysmarowania i wysypania keksówek. U mnie otręby żytnie bo takie akurat miałam, ale mogą być inne
Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 
  2. Dodać ciepłą wodę, olej, sól. Wyrobić ciasto. Powinno się mocno kleić do rąk, nie dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy koło 5-7 minut.
  3. Na sam koniec dodajemy siemię lniane i chwilę wyrabiamy żeby się połaczyło.
  4. 2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami (dokładnie całe dno i brzegi po samą górę)
  5. Przekładamy ciasto do keksówek (powinno sięgac około połowy wysokości). przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto wyrośnie (do około 3/4 wysokości formy)
  6. Silikonowym pędzelkiem smarujemy chlebki mlekiem. Posypujemy siemieniem i słonecznikiem
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 35-40 minut. 
  8. Studzimy na kratce





1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)