Taka sałatka chodziła za mną od jakiegoś czasu. Przepis wypatrzyłam sobie na yt (link do filmu tutaj)
Pozmieniałam to i owo pod swój smak i potrzeby i wyszła pyszna sałatka kebab. Treściwa a jednocześnie lekka. Bardzo bogata smakowo, aromatyczna. U mnie pikantna ale rzecz jasna doprawić należy pod wlasny smak. Bardzo polecam sałatkę kebab zarówno na imprezy jak i na co dzień. W tej wersji jest Fit i nadaje się na dietetyczny obiad czy kolację.
Przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu ale zdecydowanie warta jest zachodu.
Z podanych proporcji wychodzi ogromna miska sałatki, więc jeśli chcecie mniej na spróbowanie to zmniejszyłabym ilości o połowę lub nawet do 1/3.
Składniki:
Na kurczaka wraz z sosem:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- sok z 1/4 cytryny
- Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Na sos a'la tzatziki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 duże ogórki zielone
- sok z 1/4 cytryny
- ząbek czosnku
- 10 - 15 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- jeśli ktoś lubi może dodać pół pęczka świeżego koperku
Na sałatkę:
- 1 kapusta pekińska
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka suszonego oregano
- Do dekoracji pomidorki koktajlowe
Przygotowanie mięsa:
- Mięso oczyszczamy i kroimy w wąskie paski (jak na frytki). Może też byc neiduża kostka.
- Składniki marynaty dokładnie mieszamy z mięsem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.W tym czasie szykujemy sobie pozostałe składniki. (sos tzatziki + pokrojenie kapusty i cebuli)
- Paprykę kroimy w cienkie paski długości około 2 cm.
- Na rozgrzaną patelnię przekładamy mięso i chwilę obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paprykę. Gdy zmięknie i puści trochę soku dodajemy koncentrat, wodę i sok z cytryny. Mieszamy. Redukujemy sos na średnim ogniu, żeby papryka zmiękła a woda odparowała (uu mnie około 10 minut). Studzimy.
Przygotowanie sosu a'la tzatziki:
- Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. łyżeczką usuwamy pestki (tak, aby zostały nam jedynie łódeczki z ogórka - sam twardy miąższ. Łódeczki ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Do startego ogórka dodajemy płaską łyżeczkę soli morskiej. Odstawiamy na moment.
- jogurt naturalny łączymy w miseczce z cytryną i czosnkiem. Dodajemy odciśnięty z wody miąższ ogórka (po dodaniu soli puści wodę - musimy ją odcisnąć).
- Mieszamy i gotowe.
Przygotowanie sałatki:
- Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. kapustę i cebulę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i oregano. Dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej to robić dłońmi).
- W dużej misce układamy warstwy sałatki w następującej kolejności:
- 1/3 kapusty z cebulą
- połowa mięsa
- połowa sosu tzatziki
- 1/3 kapusty z cebulą
- połowa mięsa
- połowa sosu tzatziki
- 1/3 kapusty z cebulą
Odstawiamy do lodówki do przegryzienia.
Smacznego!
Sałatka kebab |
Mięta |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)