piątek, 6 lutego 2015

Sałatka Kebab - pyszna wersja FIT



Taka sałatka chodziła za mną od jakiegoś czasu. Przepis wypatrzyłam sobie na yt (link do filmu tutaj)
Pozmieniałam to i owo pod swój smak i potrzeby i wyszła pyszna sałatka kebab. Treściwa a jednocześnie lekka. Bardzo bogata smakowo, aromatyczna. U mnie pikantna ale rzecz jasna doprawić należy pod wlasny smak. Bardzo polecam sałatkę kebab zarówno na imprezy jak i na co dzień. W tej wersji jest Fit i nadaje się na dietetyczny obiad czy kolację.
Przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu ale zdecydowanie warta jest zachodu.
Z podanych proporcji wychodzi ogromna miska sałatki, więc jeśli chcecie mniej na spróbowanie to zmniejszyłabym ilości o połowę lub nawet do 1/3.

Składniki:
Na kurczaka wraz z sosem:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • sok z 1/4 cytryny
  • Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, 1  łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Na sos a'la tzatziki:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 duże ogórki zielone
  • sok z 1/4 cytryny
  • ząbek czosnku
  • 10 - 15 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • jeśli ktoś lubi może dodać pół pęczka świeżego koperku
Na sałatkę:
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • Do dekoracji pomidorki koktajlowe
Przygotowanie mięsa:
  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w wąskie paski (jak na frytki). Może też byc neiduża kostka.
  2. Składniki marynaty dokładnie  mieszamy  z mięsem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.W tym czasie szykujemy sobie pozostałe składniki. (sos tzatziki + pokrojenie kapusty i cebuli)
  3. Paprykę kroimy w cienkie paski długości około 2 cm. 
  4. Na rozgrzaną patelnię przekładamy mięso i chwilę obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paprykę. Gdy zmięknie i puści trochę soku dodajemy koncentrat, wodę i sok z cytryny. Mieszamy. Redukujemy sos na średnim ogniu, żeby papryka zmiękła a woda odparowała (uu mnie około 10 minut). Studzimy.
Przygotowanie sosu a'la tzatziki:
  1. Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. łyżeczką usuwamy pestki (tak, aby zostały nam jedynie łódeczki z ogórka - sam twardy miąższ. Łódeczki ścieramy na drobnych oczkach tarki. 
  2. Do startego ogórka dodajemy płaską łyżeczkę soli morskiej. Odstawiamy na moment.
  3. jogurt naturalny łączymy w miseczce z cytryną i czosnkiem. Dodajemy odciśnięty z wody miąższ ogórka (po dodaniu soli puści wodę - musimy ją odcisnąć).
  4. Mieszamy i gotowe.
Przygotowanie sałatki:
  1. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. kapustę i cebulę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i oregano. Dokładnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej to robić dłońmi).
  2. W dużej misce układamy warstwy sałatki w następującej kolejności:

  • 1/3 kapusty z cebulą
  • połowa mięsa
  • połowa sosu tzatziki
  • 1/3 kapusty z cebulą
  • połowa mięsa
  • połowa sosu tzatziki
  • 1/3 kapusty z cebulą
Odstawiamy do lodówki do przegryzienia. 

Smacznego!

Sałatka kebab



Mięta




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)