Zdrowe spaghetti ze świeżych pomidorów |
Składniki:
- 1, 5kg pomidorów
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (najlepiej indyczego)
- 2 duże marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy (podaję tyle ile ja dodałam, można mniej lub więcej wedle własnego smaku): 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, spora szczypta chilli,1 łyżeczka słodkiej papryki.
Parzenie pomidorów:
skórkę pomidora nacinamy na krzyż. Zalewamy pomidory wrzątkiem, odstawiamy na minutę. po tym czasie odcedzamy na durszlaku i przelewamy mocnym strumieniem bardzo zimnej wody. Skórka powinna praktycznie sama odchodzić.
Przygotowanie spaghetti:
- Selera umyć i pokroić w niedużą kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w niedużą kostkę
- W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dodać seler i marchew, krótko przesmażyć. Dodać mięso i podsmażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor.
- Dodać sparzone i pokrojone pomidory. Przyprawić. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do całkowitego rozpadu pomidorów (około 40 minut).
- Na koniec jeszcze doprawić pod własny smak. Podawać z pełnoziarnistym makaronem ugotowanym al dente. Przed podaniem posypać talerz odrobiną suszonego oregano dla aromatu.
Smacznego!
Zdrowe spaghetti |
Mniam!gdzie makaron tam i ja:)))
OdpowiedzUsuń