Dziś pyszna wersja, bo do szaszłyków użyłam mięsa z udek kurczaka - jest z nim więcej zachodu, ale zdecydowanie warto, bo jest dużo smaczniejsze od piersi.
Szaszłyki z udek kurczaka |
Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 0,5 kg pieczarek
- ulubione przyprawy do kurczaka: ja użyłam słodkiej papryki i chilli
- olej rzepakowy
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki
- Do mięsa dodać przyprawy, zalać kilkoma łyzkami oleju i dobrze wymieszać. odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kawałki odpowiadające wielkością mięsu.
- Cebulę pokroić w ćwiartki i rozdzielić warstwy.
- Do mięsa dodać cebulę i wymieszać. Nabijać na patyczki kolejne warstwy.
- Piec 35 minut w 200 stopniach
Smacznego!
u mnie podane z curry z kalafiora
Zdrowy obiad: szaszłyki z udek kurczaka oraz curry z kalafiora |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)