poniedziałek, 20 października 2014

Surówka z marchewki - jak wydobyć z niej to, co najlepsze

Dziś przepis na przepyszną, aromatyczną i bogatą w witaminę A surówkę z marchwii.

Raczej wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są wspaniałym źródłem wielu zdrowych składników odżywczych, a wśród nich witamin. Warto jednak pamiętać, że niektóre witaminy, takie jak witamina A sa rozpuszczalne w tłuszczach - oznacza to, że lepiej je przyswoimy dodając do potrawy niewielką ilość tłuszczu, na przykład oleju rzepakowego. 
Witamina A ma duże znaczenie dla naszego wzroku, jej niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty, suchości skóry a także zaburzeń wzrostu u dzieci


Surówka z marchewki

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 1 jabłko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok i olej. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!

1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)