Raczej wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są wspaniałym źródłem wielu zdrowych składników odżywczych, a wśród nich witamin. Warto jednak pamiętać, że niektóre witaminy, takie jak witamina A sa rozpuszczalne w tłuszczach - oznacza to, że lepiej je przyswoimy dodając do potrawy niewielką ilość tłuszczu, na przykład oleju rzepakowego.
Witamina A ma duże znaczenie dla naszego wzroku, jej niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty, suchości skóry a także zaburzeń wzrostu u dzieci
Surówka z marchewki |
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 1 jabłko
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok i olej. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuń