Dzień wcześniej robiłam gyrosa na gorąco - podałam z brązowym ryżem, surówką z marchwii, papryką, szpinakiem, oraz dodatkiem sosu musztardowego (na 100 g jogurtu nturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej) - przepyszne! Niestety był to późny obiad i zdjęć nie udało mi się zrobić, prezentuję Wam zatem moją sałatkę na zimno, którą przygotowałam na śniadanie.
Sałatka z kurczakiem gyros |
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- świeży szpinak
- kiełki fasoli mung
- surówka z marchewki
Na sos musztardowy:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
- Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą i olejem, odstawić do lodówki dna kilka godzin.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze do pieczenia ułożyć jeden na drugim dwa arkusze folii aluminiowej. przełożyć na nią mięso i rozpłaszczyć. Zawinąć szczelnie folię. Piec 25 minut.
Na talerzu układamy wedle uznania wszystkie składniki sałatki. Przed jedzeeniem można polać sosem. Smacznego!
Kiełki fasoli mung |
Zdrowa sałatka gyros |
Pięknie podana:)
OdpowiedzUsuń