piątek, 24 października 2014

Sałatka gyros inna niż wszystkie

Ostatnio chodzi za mną ten kurczak w gyrosie i tworzę z nim kolejne wariacje. Tym razem w formie sałatki zjedzonej na zimno z dodatkiem szpinaku, kiełków oraz surówki z marchwii.

Dzień wcześniej robiłam gyrosa na gorąco - podałam z brązowym ryżem, surówką z marchwii, papryką, szpinakiem, oraz dodatkiem sosu musztardowego (na 100 g jogurtu nturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej) - przepyszne! Niestety był to późny obiad i zdjęć nie udało mi się zrobić, prezentuję Wam zatem moją sałatkę na zimno, którą przygotowałam na śniadanie.

Sałatka z kurczakiem gyros

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • świeży szpinak
  • kiełki fasoli mung
  • surówka z marchewki
Na sos musztardowy:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
  1. Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą i olejem, odstawić do lodówki dna kilka godzin.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze do pieczenia ułożyć jeden na drugim dwa arkusze folii aluminiowej. przełożyć na nią mięso i rozpłaszczyć. Zawinąć szczelnie folię. Piec 25 minut.
Na talerzu układamy wedle uznania wszystkie składniki sałatki. Przed jedzeeniem można polać sosem. Smacznego!
Kiełki fasoli mung

Zdrowa sałatka gyros


1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)