czwartek, 5 listopada 2015

Pikantna sałatka FIT z jajkiem

Jajko w koszulce to bardzo prosta sprawa - w kilka minut otrzymujemy wspaniałe, płynne zółtko, a jajko łatwo jest przełożyć na sałatkę za pomocą zwykłej łyżki cedzakowej. Oczywiście jajko można też ugotowac na miękko ale to tylko niepotrzebny kłopot - potem trzeba obierać mięciutkie jajko ryzykując rozlanie żółtka. Poza tym gotowanie w koszulce pozwala obserwować jajko w wodzie i gdy już raz zobaczycie jak powinno wygladać to zawsze będzie Wam się udawało - niezaleznie od wielkości jajka i innych czynników.

Jajko proponuję podać z prostymi składnikami i pikantnym, wyrazistym dodatkiem - to pyszna kompozycja. Do tego kromka razowego pieczywa do maczania w sosie z żółtka i oliwy który będzie się zbierał na dnie miseczki. Palce lizać!

Sałatka z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sałata lodwa - użyłam około 1 szklanki posiekanej w grubsze kawałki sałaty
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, spora szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:

Sałatę i paprykę pokroić w dowolne kawałki. Olej wymieszać z przyprawami. połową oleju skropić warzywa i wymieszać.

W garnku zagotować wodę z płaską łyżeczką soli. Jajko wbić do szklanki. Gdy woda się zagotuje dużą łyżką wytworzyć w garnku wir energicznie mieszając wodę na około w jednym kierunku. Z małej wysokości wlać jajko w wir.
Gotować około 2 minut - obserwować jajko czy zółtko nie zaczyna się ścinać.
Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na sałatce. Wierzch polać pozostałym olejem paprykowym.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)