środa, 23 września 2015

Jednogarkowe danie FIT - pulpety w sosie pomidorowo pieczarkowym

To były fantastyczne, pełne słońca, ciepła i grzybów wczasy. Wrzesień to zdecydowanie "mój" miesiąc! Puste plaże na półwyspie Helskim, a potem kompletna cisza ośrodka wypoczynkowego pod Tucholą. Żyć nie umierać! Kocham Cię, Wrześniu!

Obszerniejsza relacja może innym razem, a dziś przepis na pyszne, jednogarnkowe danie FIT - pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami. Ja podałam z ryżem (gotuję z kurkumą, stąd kolorek), ale można zjeść z kromką razowego chleba, kaszą gryczaną, a nawet bez niczego - też pycha :)

Pulpety w sosie pomidorowo pieczarkowym

Składniki:

  • 0,7 kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek płatków owsianych Górskich
  • 4 duże pomidory
  • 0,3 kg pieczarek
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce suszonego tymianku, słodkiej i ostrej papryki. Do mięsa czarny pieprz i ewentualnie sól morska.
  • 100 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:
  1. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki (byle jak)
  2. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Drobno siekamy papryczkę chilli (jeśli chcemy mniej ostre to wyrzucamy pestki)
  3. Na dużej ceramicznej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy tymianek, czosnek i papryki w proszku i chwilę smażymy. Wrzucamy cebulę i papryczkę, szklimy.
  4. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy wszystko razem około 10 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. pieczarki powinny puścić wodę i lekko zmięknąć.
  5. W czasie smażenia szykujemy mięso: wbijamy 2 jajka, doprawiamy wedle uznania: u mnie trochę soli morskiej i spora łyżeczka czarnego pieprzu. Dodajemy zmiksowane płatki owsiane i dokładnie mieszamy. lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (mokrymi dłońmi)
  6. Do pieczarek dodajemy pomidory, chwilę mieszamy aż puszczą wodę. na wierzchu układamy mięsne kulki.
  7. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu około 45 minut mieszając co jakiś czas.
  8. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, trochę sosu mieszamy z jogurtem i przelewamy jogurt na patelnię. Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu do odparowania i lekkiego zgęstnienia sosu.
Smacznego!



3 komentarze:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)