poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Domowe tahini

Otwieram się na nowe smaki. Ostatnio wypróbowałam tahini (w końcu mam blender, który sobie poradzi) - pyszności! Zrobiłam z nim pastę z cukinii, a dziś nawet skropiłam tahinii grillowaną sałatę i cukinię do obiadu. Kolejny smakowy strzał w dziesiątkę, a mając dobry blender można zrobić tą pastę w 10 minut - coś dla fanów orzechowych posmaków.

Domowe tahini

Składniki:

  • 1 szklanka białego sezamu
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia (często mieszać żeby się nie przypalił).
Uprażone ziarna przełożyć do kielicha blendera do siekania. Dodać olej i miksować na gładką pastę (nawet do 10 minut).
Przechowywać w lodówce w słoiczku

Smacznego!


2 komentarze:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)