piątek, 12 czerwca 2015

Gołąbki z młodej kapusty

Uwielbiam młodą kapustę w każdej postaci - sezon zaczynam duszoną kapustą z koperkiem, potem zajadam się surówkami i innymi daniami - dzisiaj zapraszam na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Jak najbardziej można je zjeść na obiad będąc na diecie - nie zaprawiałam tu niczym sosu, gołąbki są tak dobre i soczyste że ciężkie sosy są zbędne. Chude mięso dosmaczyłam pieczarkami które nawilżają danie od środka i dodają sporo smaku, chociaż nie dominują kapusty.

A na zdjęciach moje ukochane piwonie, pachniało nimi w całym domu przez ponad tydzień, niestety już przekwitły.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

  • włoszczyzna
  • około 10 dużych liści młodej kapusty (nigdy nie robię z całej bo gotuję dla 2 osób, więc liście zdejmuję na gołąbki a z reszty robię na przyjład surówkę)
  • 0,5 kg mielonego mięsa indyka
  • 15 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 spora cebula
  • 2 liście laurowe
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, świeży koperek
Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego: warzywa z włoszczyzny obieramy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
Liście kapusty wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy żeby trochę zmiękły - około 5 minut. Odcedzamy i studzimy przelewając je zimną wodą.
Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na oleju.
W misce mieszamy mięso, jajka, cebulę, starte na grubych oczkach pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z liści ścinamy zgrubienia uważając, żeby nie uszkodzić liścia. Nakładamy porcje farszu i zwijamy gołąbki (w internecie znajdziecie mnóstwo istrukcji jak to się robi, więc nie powielam. TO bardzo proste i każdy sobie poradzi, byle kapusta odpowiednio zmiękła wcześniej we wrzątku)
Dno garnka wykładamy liścmi, które nam zostaną (mi wyszło 8 gołąbków więc na dno garnka poszły 2 duże liście)
Na liściach ciasno układamy gołąbki.
Zalewamy gołabki gorącym bulionem, dodajemy listek laurowy i w razie czego podlewamy wodą jeśli bulionu jest za mało i nie przykrywa gołabków.
Dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty (młoda szybko się gotuje, ale zależy jak jest młoda, między 20-40 minut trzeba gotować.
Na sam koniec możemy dodać koperek dla aromatu.

Smacznego!

Zdrowe gołąbki



1 komentarz:

  1. Gołąbki to potrawa mojego dzieciństwa :) Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)