środa, 7 stycznia 2015

Zimowa sałatka z jajkiem - szybka i zdrowa

W okresie świątecznym niewiele było tych zdrowych potraw do pokazania na blogu. Teraz wracam już do normalnego trybu życia, więc blog odkurzę i już regularnie będą się tu pojawiały nowości.

Dziś zapraszam na sałatkę zimową z jajkiem. Czemu zimowa? bo takie i w niej produkty mało sezonowe. Do tego pozwala mi trochę się wzmocnić zimą - w dressingu świeży czosnek, cytryna, pieprz cayenne - samo zdrowie na zimę. Szczególnie, że w niewielu potrawach zjem surowy czosnek - a po gotowaniu lub pieczeniu traci wspaniałe właściwości.  Do tej sałatki natomiast bardzo pasuje surowy. W sam raz na zimę, jako profilaktyka i leczenie różnej maści przeziębień. Polecam!

Zdrowa sałatka 

Składniki (2 porcje)

  • Zielona papryka
  • 15-20 pieczarek marynowanych
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 plastry szynki grubości około 0,5 cm
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego (ze wskazaniem na ten drugi)
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • spora szczypta pieprzu cayenne
  • płaska łyżeczka suszonych ziół - dałam oregano, może być też bazylia, prowansalskie, tymianek, majeranek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w paski, jajka w ósemki, pieczarki w ćwiartki, szynkę w grubą kostkę. Układamy w miseczce
Mieszamy składniki dressingu - olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, zioła. Polewamy składniki sałatki. posypujemy odrobiną papryki, żeby nadać daniu pięknego koloru i charakteru.
Można urozmaicić sałatkę - na przykład dodając tuńczyka, sałatę lodową czy szpinak - zachęcam do kreatywności :)

Smacznego!

Sałatka z jajkiem

3 komentarze:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)