poniedziałek, 19 stycznia 2015

Spaghetti FIT


Podobne spaghetti pojawiło się na blogu w październiku. Do tamtego dałam świeże pomidory, tym razem wersja z pomidorami z puszki.

Zerkam na te fotki z października (to raptem 3 miesiące) i widzę, ile się zmieniło od tamtej pory w kwestii moich zdjęć. Wciąż mi daleko do czołówki blogerek, ale pościg trwa :) Ciekawe jak dzisiejsze zdjęcia ocenie za kolejne 3 miesiące :)

Za to uwielbiam prowadzenie bloga kulinarnego :) Rozwój, stały rozwój :)


Zdrowe spaghetti z pomidorów z puszki:
Składniki:

  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
  • 0,5 kg chudego mielonego mięsa indyczego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1 szklanki wody
  • olej rzepakowy
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti
  • przyprawy: u mnie dzisiaj: pół łyżeczki pieprzu cayenne, pół łyżeczki soli morskiej, po łyżeczce: słodkiej papryki, oregano, bazylii, tymianku, majeranku
Przygotowanie:
  1. selera myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. W garnku rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy marchew i seler, krótko smażymy. Dodajemy mięso i rozdrabniamy łopatką (ostatnio zamiast łopatką robię to tłuczkiem do kartoflii - dużo szybciej idzie)
  3. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory, koncentrat, wodę i przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do całkowitego rozpadu pomidorów (u mnie około godziny). Na koniec jeszcze można spróbować i ewentualnie doprawić pod własny smak.
  4. W razie potrzeby można dodać więcej wody, a gdyby było jej za dużo zredukować na mocnym ogniu bez przykrycia
Smacznego!


Zdrowe spaghetti





1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)