niedziela, 23 listopada 2014

Jednogarnkowe spaghetti z newellą

Dziś proponuję bardzo ekspresowy, aromatyczny obiad - spaghetti z newellą. Po tego typu dania sięgam na ogół, gdy gotuję tylko dla siebie - ma być szybko, zdrowo i bardzo smacznie.
Danie jest jednogarnkowe - wszystko gotujemy razem dzięki czemu niema dużo zmywania :)

Kluczem tej potrawy jest aromatyzowany olej, który nadaje całości wyrazu, aromatu, charakteru.

Spaghetti z newellą

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty (ilość dla 1 osoby)
  • 1 średnia marchewka
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • 50 g newelli klasycznej
  • 2 suszone pomidory
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka zielonego groszku z puszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
  1. W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli. 
  2. Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na dużych oczkach.
  3. Do gotującej się wody włożyć porcję makaronu oraz zamrożoną fasolkę. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć dodać marchew. Gotować do uzyskania makaronu al-dente (czas zgodny z przepisem na opakowaniu)
  4. Suszone pomidory i gałązki tymianku drobno posiekać. W miseczce wymeiszać z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano. Można dodać łyżkę zalewy z suszonych pomidorów.
  5. ugotowany makaron z warzywami odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował, zalać przygotowaną mieszanką, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w cienkie paseczki newellę.
  6. posypać groszkiem, podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!

Jednogarnkowe spaghetti wegetariańskie



Gotuj z Newellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)