czwartek, 7 sierpnia 2014

Faszerowana papryka

Ciekawy, trochę czasochłonny obiad. Zdecydowanie warto zrobić chociaż raz i spróbować. Nam bardzo smakowało. Farszu trochę zostało więc na kolacje odgrzaliśmy sobie z ketchupem i też był pyszny posiłek.
Oczywiście składniki można tu niemal dowolnie wymieniać, a doprawić należy pod własny gust.

Faszerowana papryka

Składniki:

  • 4 papryki (ja wybrałam każdą w innym kolorze i wszystkie mi smakowały. proponuje wybrać kolor wedle własnego gustu)
  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • pół kulki mozzarelli
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • przyprawy: u mnie chilli, majeranek i oregano.
Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w kostkę, zalać oliwą i obtoczyć w przyprawie. Odstawić do lodówki do przegryzienia (najlepiej na kilka godzin).
  2. mięso przełożyć do żaroodpornnego naczynia i upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (koło 20-25 minut).
  3. Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu.
  4. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek z dodatkiem szczypty cukru i gotować 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  5. Cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę
  6. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki farszu. Doprawić.
  7. Z papryki odciąć część z ogonkiem i usunąć ze środka pestki. Napełnić farszem i przykryć odciętym wcześniej "kapelusikiem".
  8. Papryki ustawić w dużym garnku, podlać wodą (tak do 1-2 cm), przykryć i gotować do miękkości (około 25 minut). Należy uważać by cała woda nie odparowała. W razie potrzeby dolać.
Smacznego!

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)