piątek, 4 marca 2016

Wykorzystanie mięsa z rosołu: sałatka orientalna

Mam kilka sposobów na użycie w przepisach mięsa z rosołu. Dziś w wersji orientalnej sałatki z kurczakiem, która jest bardzo aromatyczna i pełna smaku, choć odbiega od tego, do czego przywykły polskie kubki smakowe :)
Dla nas to udany eksperyment i na pewno będą kolejne :)

Orientalna sałatka z kurczaka

Składniki:

  • mięso drobiowe z rosołu - użyłam 2 udek i 4 skrzydełek
  • 2 szklanki kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 20 ml octu ryżowego
  • 1/3 szklanki liści bazylii
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
  1. Marchew pokroić w cienkie słupki, cebulę w piórka a kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszać 1 łyżkę cukru pudru, ocet ryżowy i 1 łyżeczkę soli. Dodać pokrojona marchewkę, przykryć i odstawić na 5 minut. Dodać cebulę i odstawić na kolejne 5 minut.
  3. W dużej misce umieszczamy drobno posiekaną kapustę, pokrojone mięso, posiekane liście bazylii oraz zamarynowaną marchewkę z cebulą.
  4. Całość zalewamy sosem przygotowanym z sosu rybnego, limonki, wody, 1 łyżeczki soli i cukru pudru, 1 ząbka czosnku.Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj i zmodyfikowałam pod własne potrzeby.

2 komentarze:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)