Zdrowa zapiekanka |
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 25 dag młodej żółtej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- opcjonalnie: pół kulki mozzarelli
Przyprawy:
- płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
- płaska łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz zwykły
- oregano
Przygotowanie:
- Zagotowujemy 1 duży i 1 mały garnek lekko osolonej wody.
- Fasolkę kroimy w kawałki około 3-4 cm, a brokuła i kalafior dzielimy na różyczki.
- Kalafior i brokuła wrzucamy do wrzątku w dużym garnku, gotujemy aż delikatnie zmiękną - około 4-6 minut.
- Fasolkę gotujemy al dente (około 10 minut). Ugotowane warzywa odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pieprz cayenne, słodką paprykę, tymianek i posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy często mieszając.Dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu około 15 minut jednocześnie rozdrabniając mięso łopatką.
- Jogurt miksujemy z jajkami i doprawiamy pieprzem i oregano.
- Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną sosu z jajek i jogurtu. Na to wykładamy ugotowane warzywa, na wierzch mięso i zalewamy sosem. posypujemy jeszcze oregano i ewentualnie porwaną mozzarellą.
- Zapiekamy pod przykryciem 25 minut.
- Najlepiej jest podawać zapiekankę w miseczkach podobnych jak na zdjęciu - wygląda dużo lepiej, niż na zwykłym talerzu. Można jeść z ketchupem.
Smacznego!
zdrowa i przy tym pożywna :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuń