A na zdjęciach moje ukochane piwonie, pachniało nimi w całym domu przez ponad tydzień, niestety już przekwitły.
Gołąbki z młodej kapusty |
Składniki:
- włoszczyzna
- około 10 dużych liści młodej kapusty (nigdy nie robię z całej bo gotuję dla 2 osób, więc liście zdejmuję na gołąbki a z reszty robię na przyjład surówkę)
- 0,5 kg mielonego mięsa indyka
- 15 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 spora cebula
- 2 liście laurowe
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, świeży koperek
Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego: warzywa z włoszczyzny obieramy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
Liście kapusty wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy żeby trochę zmiękły - około 5 minut. Odcedzamy i studzimy przelewając je zimną wodą.
Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na oleju.
W misce mieszamy mięso, jajka, cebulę, starte na grubych oczkach pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z liści ścinamy zgrubienia uważając, żeby nie uszkodzić liścia. Nakładamy porcje farszu i zwijamy gołąbki (w internecie znajdziecie mnóstwo istrukcji jak to się robi, więc nie powielam. TO bardzo proste i każdy sobie poradzi, byle kapusta odpowiednio zmiękła wcześniej we wrzątku)
Dno garnka wykładamy liścmi, które nam zostaną (mi wyszło 8 gołąbków więc na dno garnka poszły 2 duże liście)
Na liściach ciasno układamy gołąbki.
Zalewamy gołabki gorącym bulionem, dodajemy listek laurowy i w razie czego podlewamy wodą jeśli bulionu jest za mało i nie przykrywa gołabków.
Dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty (młoda szybko się gotuje, ale zależy jak jest młoda, między 20-40 minut trzeba gotować.
Na sam koniec możemy dodać koperek dla aromatu.
Smacznego!
Zdrowe gołąbki |
Gołąbki to potrawa mojego dzieciństwa :) Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuń