Surówka z kapusty pekińskiej |
Uff... nadrobiłam zaległości ze zdjęciami. W ostatnim tygodniu nie było przepisów, bo nie miałam kiedy zgrać zdjęć :) Za to w najbliższych dniach pojawi się wiele ciekawostek: koktaile, kurczak duszony w grzybach leśnych, kilka różnych propozycji na surówki do obiadu a nawet sos pochodzący z Etiopii. Zaglądajcie bo będzie wiele ciekawych i pysznych przepisów.
Dziś szybka, prosta surówka, którą bardzo lubimy. Jest wyrazista w smaku, soczysta i chrupiąca. Dobrze pasuje do mięs i ryb.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 2 marchewki
- 1 duże jabłko
- 1 średni por
- 5 większych ogórków konserwowych
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować. Zasypać solą morską i chwilę pougniatać rękoma (jak zagniatanie ciasta). odstawić na bok na czas przygotowania innych składników (nie do lodówki)
- Jabłko i marchewki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Pora drobno szatkujemy
- Ogórki odsączamy z zalewy i ścieramy na grubych oczkach.
- Koperek drobno siekamy.
- Wszystkie składniki dodajemy do kapusty. Zalewamy sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie mieszamy.
Można jeść od razu ale moim zdaniem najlepiej smakuje gdy się trochę przegryzie w lodówce (na jakąś godzinkę polecam odstawić.)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)