środa, 3 grudnia 2014

Wigilijny bigos

Wigilijny "bigos" - czy po prostu kapusta z grzybami. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - świetnie pasuje do każdej rybki. Wystarczy ją zmielić i farsz do pierogów lub krokietów gotowy :)

Kapusta z grzybami

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • suszone grzyby - tyle, ile mieści się w 1- litrowym naczyniu
  • 3 duże cebule
  • czubata łyżka masła
  • 5 łyżek oleju
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Grzyby zalać 3 szklankami wrzątku, zagotować. Gotować 20 minut. Odcedzić (wywaru nie wylewać!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
  2. kapustę krótko przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Poszatkować.
  3. Cebulę pokroić w niedużą kostkę.
  4. W dużym garnku Podgrzać masło razem z olejem. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kapustę i grzyby, zalać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ziele i listek. Przykryć i dusić do miękkości kapusty (u mnie około 40-50 minut. Należy pilnować żeby nam cała woda nie odparowała i w razie czego dolewać neiwielkie ilości. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem pod własny smak
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)