Kapusta z grzybami |
- 1 kg kiszonej kapusty
- suszone grzyby - tyle, ile mieści się w 1- litrowym naczyniu
- 3 duże cebule
- czubata łyżka masła
- 5 łyżek oleju
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby zalać 3 szklankami wrzątku, zagotować. Gotować 20 minut. Odcedzić (wywaru nie wylewać!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
- kapustę krótko przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Poszatkować.
- Cebulę pokroić w niedużą kostkę.
- W dużym garnku Podgrzać masło razem z olejem. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kapustę i grzyby, zalać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ziele i listek. Przykryć i dusić do miękkości kapusty (u mnie około 40-50 minut. Należy pilnować żeby nam cała woda nie odparowała i w razie czego dolewać neiwielkie ilości. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem pod własny smak
Smacznego! :)
- Grzyby zalać 3 szklankami wrzątku, zagotować. Gotować 20 minut. Odcedzić (wywaru nie wylewać!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
- kapustę krótko przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Poszatkować.
- Cebulę pokroić w niedużą kostkę.
- W dużym garnku Podgrzać masło razem z olejem. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kapustę i grzyby, zalać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ziele i listek. Przykryć i dusić do miękkości kapusty (u mnie około 40-50 minut. Należy pilnować żeby nam cała woda nie odparowała i w razie czego dolewać neiwielkie ilości. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem pod własny smak
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)