Danie jest jednogarnkowe - wszystko gotujemy razem dzięki czemu niema dużo zmywania :)
Kluczem tej potrawy jest aromatyzowany olej, który nadaje całości wyrazu, aromatu, charakteru.
Spaghetti z newellą |
Składniki:
- makaron spaghetti pełnoziarnisty (ilość dla 1 osoby)
- 1 średnia marchewka
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- 50 g newelli klasycznej
- 2 suszone pomidory
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- łyżka zielonego groszku z puszki
- kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli.
- Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na dużych oczkach.
- Do gotującej się wody włożyć porcję makaronu oraz zamrożoną fasolkę. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć dodać marchew. Gotować do uzyskania makaronu al-dente (czas zgodny z przepisem na opakowaniu)
- Suszone pomidory i gałązki tymianku drobno posiekać. W miseczce wymeiszać z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano. Można dodać łyżkę zalewy z suszonych pomidorów.
- ugotowany makaron z warzywami odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował, zalać przygotowaną mieszanką, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w cienkie paseczki newellę.
- posypać groszkiem, podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Jednogarnkowe spaghetti wegetariańskie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)