wtorek, 11 listopada 2014

Tortilla ze zdrowymi dodatkami

Tortilla to znakomity pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. niestety często jest daniem wysoko kalorycznym - przez ciężkie, majonezowe sosy, mięso smażone na głębokim tłuszczu albo nawet zwykły ketchup, który zawiera najczęściej sporo cukru.

Dziś pyszna, soczysta tortilla, której nikt z Was nie zarzuci, że jest sucha. Aromatyczna salsa w połączeniu z kremowym serkiem pomidorowym z bazylią nie tylko znakomicie się komponują, ale też nawilżają naszą tortillę w zdrowy, niskokaloryczny sposób.

Do tego pieczona pierś kurczaka - bardziej soczysta niż ta z patelni oraz chrupiąca zielenina

Gorąco polecam!

Zdrowa tortilla z kremowym serkiem pomidorowym z bazylią  i pikantną salsą

Składniki:

  • 2 placki pszennej tortilli
  • około 350-400 g piersi kurczaka
  • kremowy serek Apetina pomidor i bazylia
  • szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
  • 2 pomdory
  • 1 mała czerwona cebulka
  • pół limonki
  • 2 pomidory suszone
  • szczypta chili
  • kilka gałązek kolendry
  • do doprawienia kurczaka: 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta chili, łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
dodatkowo: folia aluminiowa i serwetki

Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w niedużą kostkę, zalać olejem i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. W niedużym naczyniu żaroodpornym ułożyć duży płat folii aluminiowej. Położyć na nim mięso, rozłożyć je równomiernie i zawinąć w folię jak cukierek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie folię rozciąć i dopiec mięso kolejne 5 minut. 
  3. Przygotować salsę: pomidory pokroic na ćwiartki, wydrążyć środki a sam miąższ pokroić w kostkę. Do miąższu dodać posiekane suszone pomidory, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, posiekaną kolendę. Skropić limonką i dodać szczyptę chili. Dokładnie wymieszać.
  4. Placki tortilli posmarować serkiem (ilośc wedle uznania, u mnie około 1 płaskiej łyżki serka na placek.
  5. Tortillę zwinąć w rożek. Dół owinąć ściśle folia aluminową. napełnić tortillę na przemian: kapustą, kurczakiem, salsą (najlepiej dodawać po trochu danego składnika aż do uzupełnienia rożka. 
  6. Tortille układamy w naczyniu do pieczenia i podgrzewamy aby placek był ciepły i chrupiący (około 7 minut w 200 stopniach). lepiej nie przekraczać 10 minut pieczenia bo warzywa stracą chrupkość a tortilla będzie się kruszyć.
  7. Gorące rożki podajemy owinięte zwykłą papierową serwetką.
Smacznego!



Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)