Zupa pyszna, wyczekiwana przez lato przez całą rodzinę. Ileż to musiałam razy tłumaczyć, że jeszcze nie ta kapusta! :) Ale w końcu się doczekali. Nadszedł ten czas, kiedy mój małżonek na obiad je 2 talerze zupy, na kolację 1 talerz i nie chce słyszeć o żadnym innym jedzeniu. Dobrze mu to zrobi, jak sobie odpocznie od pieczywa :)
Oprócz składników podstawowych można do niej użyć tego, co nam zostało - czasem jest to kilka ziemniaków, jakaś zabłąkana w lodówce marchewka czy por. Wystarczy dodać w odpowiednim czasie by zdążyło się ugotować - a jeśli nie mamy pewności kiedy to ugotować osobno i dodać na koniec.
Gorąco polecam ulubioną zupę wszystkich członków naszej rodziny :)
Zdrowa zupa gołąbkowa |
Składniki:
- 1 nieduża główka białej kapusty
- 1 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)
- 1 litr soku pomidorowego 100%
- 1 litr soku pomidorowego 100 % pikantnego lub tabasco
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- odrobina oleju rzepakowego
- Przyprawy: bazylia, chilli, pieprz czarny, tymianek
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) i wrzucić do dużego garnka. U mnie poszatkowana kapusta zajęła połowę 5 litrowego garnka)
- Zalać sokiem. Przykryć i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Gdy kapusta się ugotuje obieramy i kroimy cebulę w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę.
- Do cebuli dodajemy mięso i smażymy do delikatnego zrumienienia. Doprawiamy pieprzem.
- Mięso przekładamy do kapusty. Dolewamy do zupy wodę - ilość zależy od tego ile nam odparowało podczas gotowania. Ja dodałam 3 szklanki wody. Ważne, by płyn miał konsystencję zupy a nie sosu. Zagotowujemy.
- Doprawiamy wedle uznania. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Przygotowanie zdrowej zupy gołąbkowej |
W tym tygodniu wypróbuję. Myślę, że mój mąż będzie również zadowolony :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że tak :) Większość osób które znam uwielbia tą zupę :)
Usuń