wtorek, 9 września 2014

Frittata z szynką i pomidorami

Ostatnio często jadam frittaty w najróżniejszej postaci. Była już z warzywami na patelnię, dziś natomiast zapraszam na wersję z pomidorami i szynką. Absolutnie pyszny posiłek! U mnie obowiązkowo doprawione na ostro - nie lubię frittaty łagodnej. To oczywiście rzecz gustu więc doprawcie pod własny :)

Frittata z szynką i pomidorami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 pomidorków koktajlowych (można użyć jeden duży, czerwony pomidor)
  • pół żółtego pomidora (opcjonalnie)
  • 3 plasterki wędliny, najlepiej drobiowej
  • pół marchewki
  • pół cebuli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • Przyprawy: pieprz, chilli, oregano
Przygotowanie:
  1. Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, marchew w cienkie talarki
  2. na patelni rozgrzać olej i krótko zeszklić cebulkę. Dodać wędlinę i marchew i lekko przesmażyć.
  3. Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać szczypiorek.
  4. Na dno silikonowej foremki przełożyć wędlinę z cebulą i marchewką. Zalać masa jajeczną.
  5. Ułożyć pomidory - żółtego pokroić w kosteczkę, koktajlowe na pół.
  6. Zapiekać 25 minut w 180 stopniach aż jajka się zetną.
Smacznego!
Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Mniam, teraz mam ochotę na frittatę, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)