Frittata z szynką i pomidorami |
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 6 pomidorków koktajlowych (można użyć jeden duży, czerwony pomidor)
- pół żółtego pomidora (opcjonalnie)
- 3 plasterki wędliny, najlepiej drobiowej
- pół marchewki
- pół cebuli
- łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: pieprz, chilli, oregano
Przygotowanie:
- Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, marchew w cienkie talarki
- na patelni rozgrzać olej i krótko zeszklić cebulkę. Dodać wędlinę i marchew i lekko przesmażyć.
- Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać szczypiorek.
- Na dno silikonowej foremki przełożyć wędlinę z cebulą i marchewką. Zalać masa jajeczną.
- Ułożyć pomidory - żółtego pokroić w kosteczkę, koktajlowe na pół.
- Zapiekać 25 minut w 180 stopniach aż jajka się zetną.
Smacznego!
Mniam, teraz mam ochotę na frittatę, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPiękna. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń