Jeśli zrezygnujemy z kurczaka najedzą się także wegetarianie i weganie, którym również polecam przepis.
Wychodzi spora porcja, część jak najbardziej można zamrozić.
Ja podałam z makaronem pełnoziarnistym.
Leczo z cukinią i kurczakiem |
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 marchewki
- 2 podwójne piersi kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryczka chilli
- 300 g pieczarek
- 1 brokuł
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- Przyprawy: chilli, pieprz, sól, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, majeranek, tymianek, bazylia
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka (u mnie gyros) i odstawiamy do lodówki.
- Kroimy warzywa: cukinię i papryki w kostkę, cebulę w piórka, marchew i pieczarki w cienkie plasterki, brokuła dzielimy na różyczki.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy sie zeszkli dodajemy kurczaka i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
- Dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat i pomidory z puszki i doprawiamy,
- Dusimy do miękkości warzyw (koło 20 minut).
Leczo z cukinią krok po kroku |
Leczo z cukinią i kurczakiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)