niedziela, 10 sierpnia 2014

Leczo z cukinią i kurczakiem

Pyszne danie jednogarnkowe pełne warzyw. Trochę czasochłonne, ale jak już się wszystko obierze i pokroi to chwila moment i leczo gotowe.
Jeśli zrezygnujemy z kurczaka najedzą się także wegetarianie i weganie, którym również polecam przepis.
Wychodzi spora porcja, część jak najbardziej można zamrozić.
Ja podałam z makaronem pełnoziarnistym.

Leczo z cukinią i kurczakiem

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryczka chilli
  • 300 g pieczarek
  • 1 brokuł
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • Przyprawy: chilli, pieprz, sól, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, majeranek, tymianek, bazylia
Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka (u mnie gyros) i odstawiamy do lodówki.
  2. Kroimy warzywa: cukinię i papryki w kostkę, cebulę w piórka, marchew i pieczarki w cienkie plasterki, brokuła dzielimy na różyczki.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy sie zeszkli dodajemy kurczaka i chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
  5. Dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat i pomidory z puszki i doprawiamy,
  6. Dusimy do miękkości warzyw (koło 20 minut). 
Smacznego!

Leczo z cukinią krok po kroku
Leczo z cukinią i kurczakiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)