Gorąco polecam!
Składniki:
- Pół opakowania mrożonki "warzywa na patelnię" -rodzaj i marka wedle własnego uznania
- 3 jajka
- łyżka mleka
- 1 pomidor
- pół pęczka szczypiorku
- szczypta pieprzu i chilli
- mała garść ulubionych kiełków (opcjonalnie)
- ketchup
- odrobina oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 cienki plasterek żółtego sera (użyłam sera mierzwionego)
Przygotowanie:
- Warzywa przygotować wedle przepisu na opakowaniu.
- Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać posiekany szczypiorek (łyżeczkę odłożyć do dekoracji)
- 3/4 pomidora pokroić w kosteczkę. Wymieszać z usmażonymi warzywami.
- Warzywa przełożyć do foremki* i zalać masą jajeczną.
- Posypać serem pokrojonym w cienkie paski. Zapiec do ścięcia się jajek w 170 stopniach (25-30 minut).
- Wyjąć z formy, udekorować kiełkami, pozostałym pomidorem i szczypiorkiem. Podawać z ketchupem.
Smacznego!
*Użyłam silikonowej foremki o średnicy 15 cm. Można też zapiec frittatę na patelni (takiej przeznaczonej do uzywania również w piekarniku - lub jeśli obu tych rzeczy nie macie możecie użyć małej tortownicy wysmarowanej odrobiną tłuszczu.
mmmm..... mniam:) bardzo efektownie wygląda! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie - pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Rewelacja.
OdpowiedzUsuń