Sprawdziło się świetnie. Kruche ciasto z aromatycznym, wilgotnym nadzieniem. Pychotka!
Mini galette z pesto i pomidorem |
Składniki:
- 130 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki tortowej
- 110g zimnego masła
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 75g maślanki
- 100g pesto
- 2-3 pomidory
- W misce wymieszać obie mąki, kaszę, cukier i sól.
- Dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść razem z mąką. Gdy masło będzie roztarte dodać masłankę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na minimum 45 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (u mnie z termoobiegiem)
- Ciasto podzielić na 6-7 równych części, rozwałkować. Środek smarować pesto.
- Na pesto ułożyć pokrojone w grubsze plastry pomidory (wcześniej odsączyć je na ręczniku papierowym)
- Brzegi ciasta zawinąć na pomidor i lekko docisnąć ręką.
- Mini galette przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do zrumienienia (u mnie około 30 minut.
- Przed jedzeniem warto chwilę przestudzić. U mnie zjedzone dopiero na drugi dzień na wycieczce.
Przepis znalazłam na blogu chilliczosnekoliwa i dostosowałam do swoich potrzeb.
Wow! Wygląda naprawdę prześwietnie, muszę przetestować w weekend! Szkoła tańca
OdpowiedzUsuń