niedziela, 30 sierpnia 2015

Surówka z pomidorów - pomidorowa uczta!

To była prawdziwie pomidorowa uczta :) Różne rodzaje pełnych aromatu pomidorów z własnego krzaka, zerwanych kilka minut przed podaniem. Po pokrojeniu tych pomidorów pachniał nimi cały dom - zdominował nawet zapach gotującego się obiadu.
Dwa takie półmiski wtrząchneliśmy na raz. Surówki są proste, bo tu nic komplikować niema potrzeby.

Zamieszczam też dla Was sesję pomidorów na krzaczkach :)

Surówka z pomidorów


Składniki:

  • Około 1 kg pomidorów z kilku różnych gatunków: u mnie koktajlowy czerwony, koktajlowy żółty, duże żółte pomidory, pomidor malinowy, pomidor czerwony i czarny (więcej o konkretnych nazwach odmian postaram się napisać w osobnym poście)
  • 1 cebula
  • gruby szczypior
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy + szczypta ziół (tymianek, oregano lub bazylia)
Przygotowanie:
Do oliwy dodać roztarte w palcach zioła, zamieszać i odstawić na bok.
Pokroić pomidory wedle uznania (cząstki, plasterki, koktajlowe wystarczy na pół)
Na półmisku rozłożyć pomidory, posypać posiekaną cebulą i szczypiorem. Tuz przed podaniem skropic lekko oliwą ziołową.
Proponuję, by sól i pieprz każdy używał już po nałożeniu sobie na własny talerz pod swój smak.
Surówkę podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli chcemy ją przechować dłużej to nie należy jej solić.

Smacznego!

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)