Takie śniadanie przygotujecie w 10 minut.
Cukinia na działce tak mi obrodziła, że ostatnio ląduje w neimal każdej potrawie. W omlecie jest dla mnie niewyczuwalna, smak dominują łosoś i szczypiorek.
Omlet z cukinią i łososiem |
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- szklanka startej na grubych oczkach cukinii
- około 50-100 g łososia wędzonego
- szczypiorek
- sól morska, pieprz
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Jajka solidnie roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Gdy się mocno napowietrzą dodać startą cukinię i rozmieszać.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło. Gdy zacznie lekko skwierczeć wlać jajka, przykryć i smażyć całość lekko potrząsając żeby nie przywarło. Smażymy bez odkrywania aż wierzch się zetnie (to jedna z metod smażenia omletów, można też podważać zesmażony omlet przechylając patelnię w taki sposób, by nieścięta jeszcze masa spływała na dno patelni.
- Gdy omlet się zetnie posypujemy szczypiorkiem i porwanymi plastrami łososia. Szybko zdejmujemy z patelni i podajemy. Można lekko skropić sokiem z cytryny przed jedzeniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)