Bardzo polecam, placuszki wychodzą przepyszne
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich Kupiec
- 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki jagód
- 1 średnie jabłko
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 150g jogurtu greckiego
- 100 g białego chudego sera
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
- Płatki miksujemy (wystarczy kilka sekund) i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do płatków razem z żółtkiem i 2 łyżkami jogurtu, miksujemy do połączenia składników.
- Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia. Do gotowej masy wsypujemy jagody i znów delikatnie mieszamy.
- Patelnie lekko natłuszczamy i rozgrzewamy. Formujemy małe placuszki i smażymy do zrumienienia z obu stron.
- czereśnie miksujemy z serem i resztą jogurtu.
- Gotowe placuszki podajemy z sosem czereśniowym i posypujemy jagodami dla dekoracji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)