Właściwości orkiszu: (zaczytane w internecie):
- korzystnie wpływa na układ krążenia i układ pokarmowy
- jest bogatym źródłem błonnika, żelaza i wapnia oraz wielu witamin
- korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie
- chroni przed infekcjami bakteryjnymi
- wspomaga po zawale serca
oraz szereg innych (zainteresowani znajdą więcej informacji w internecie i literaturze). Tymczasem przed zwykłą pszenicą ostrzega coraz więcej osób, jak dr William Davis czy nawet najlepszy aktualnie tenisista świata Novak Djokovic - a to tylko początek góry lodowej wypełnionej publikacjami o szkodliwości naszych pysznych, pachnących pszennych bułeczek.
Szukajmy alternatywy, czyli zdrowszego pieczywa, które będzie nam smakowało. U mnie jest to chleb orkiszowy - aktualnie mam z siemieniem lnianym (o wspaniałych właściwościach siemienia lnianego innym razem)
Chleb ten jest wilgotny, ma chrupiącą skórkę, bardzo subtelnie orzechowy posmak. Zachowuje świeżość dłużej niż chleb z piekarni. Nie zawiera spulchniaczy, konserwantów, stabilizatorów, regulatorów, wzmacniaczy smaku itd - to wszystko zaśmieca organizm a wcale nie jest potrzebne, by chleb był pyszny.
Ten przepis jest szybki w przygotowaniu, bez zakwasu (dla wielu to za duży kłopot i przez zakwas nie chcą wypiekać chleba w domu). Chleb można pokroić bardzo cieniutko i nie rozpada się (u mnie kromki po 3-4 milimetry grubości. Tylko pierwszego dnia trzeba trochę grubiej, bo taki bardzo świeżutki chleb nie da się pokroić tak cienko.
Przygotowując dania z orkiszem nie należy używać naczyń aluminiowych, z uszkodzoną emalią lub teflonem
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym |
- 800 g mąki orkiszowej * (u mnie typ 1100, ekologiczna)
- 3/4 szklanki siemienia lnianego (+ 1-2 łyżki do posypania)
- 600 ml ciepłej (nie gorącej ) wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 płaskie łyżeczki soli morskiej
- 7g (1 saszetka) suchych drożdży
- 1-2 łyżki mleka
- masło + otręby do wysmarowania i wysypania keksówek. U mnie otręby żytnie bo takie akurat miałam, ale mogą być inne
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami.
- Dodać ciepłą wodę, olej, sól. Wyrobić ciasto. Powinno się mocno kleić do rąk, nie dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy koło 5-7 minut.
- Na sam koniec dodajemy siemię lniane i chwilę wyrabiamy żeby się połaczyło.
- 2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami (dokładnie całe dno i brzegi po samą górę)
- Przekładamy ciasto do keksówek (powinno sięgac około połowy wysokości). przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni całą formę do samej góry (1-1,5h)
- Silikonowym pędzelkiem smarujemy chlebki mlekiem. Posypujemy siemieniem
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 35-40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)