Oczywiście składniki można tu niemal dowolnie wymieniać, a doprawić należy pod własny gust.
Faszerowana papryka |
Składniki:
- 4 papryki (ja wybrałam każdą w innym kolorze i wszystkie mi smakowały. proponuje wybrać kolor wedle własnego gustu)
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1 brokuł
- 1 podwójna pierś kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- pół kulki mozzarelli
- czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- przyprawy: u mnie chilli, majeranek i oregano.
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę, zalać oliwą i obtoczyć w przyprawie. Odstawić do lodówki do przegryzienia (najlepiej na kilka godzin).
- mięso przełożyć do żaroodpornnego naczynia i upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (koło 20-25 minut).
- Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu.
- Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek z dodatkiem szczypty cukru i gotować 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- Cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki farszu. Doprawić.
- Z papryki odciąć część z ogonkiem i usunąć ze środka pestki. Napełnić farszem i przykryć odciętym wcześniej "kapelusikiem".
- Papryki ustawić w dużym garnku, podlać wodą (tak do 1-2 cm), przykryć i gotować do miękkości (około 25 minut). Należy uważać by cała woda nie odparowała. W razie potrzeby dolać.
Smacznego!
Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)