Od dawna nie gotuję już ryżu w torebkach. Wystarczy zapamiętać proporcje ryżu do wody (1:2) i oto cała filozofia gotowania. Do tego przyprawy takie, które akurat pasują nam do potrawy.
Ryż wychodzi sypki, a ja dla nadania mu jeszcze odrobiny wilgotności lubię na sam koniec dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Polecam przygotowywanie ryżu w ten sposób. Podobnie robię też kaszę gryczaną, przepis znajdziecie tutaj kasza gryczana gotowana na sypko
Ryż na sypko |
Składniki:
- 3/4 szklanki surowego ryżu
- 1,5 szklanki wody
- szczypta pieprzu cayenne
- płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ćwierć płaskiej łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie: sól
- 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ryż wsypać do rondla i zalać wodą. Dodać przyprawy i wymieszać.
Postawić na niedużym gazie. Gotować pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę (u mnie około 10 minut - trzeba stale mieć garnek na oku)
Gdy cała woda zniknie zdejmujemy rondel z ognia i zawijamy w gruby koc albo ręcznik. Odstawiamy na pół godziny.
Na sam koniec można ryż wymieszać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Ryż na sypko z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)