Risotto z kurczakiem i szpinakiem |
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 strąk czerwonej papryki
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 duża cebula
- biała część pora
- 2 woreczki ryżu
- 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub warzywno - drobiowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę. Zasypać przyprawą gyros, zalać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paseczki długości około 2-3 cm. Pora w cienkie półplasterki
- na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Dodać paprykę i pora, zmniejszyć ogień i poddusić 5 minut.
- Mięso z warzywami przesunąć łopatką na brzeg patelni. W wolnym miejscu wsypać surowy ryż i od razu zalać go bulionem. Lekko przemieszać (sam ryż) i przykryć. Dusić na wolnym ogniu aż ryż wchłonie bulion (trzeba pilnować, jeśli bulionu zabraknie należy dolać więcej, inaczej ryż się przypali).
- Gdy ryż będzie miękki dodajemy posiekany szpinak i czekamy aż straci objętość. całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Risotto ze szpinakiem |
Świetny obiad:)
OdpowiedzUsuń