Na obu blogach zapowiada się 2 tygodniowa przerwa urlopowa, w tym czasie nie będę odpowiadała na maile ani komentarze. Po powrocie natomiast zdam relację z wczasów "dla aktywnych" nad morzem :)
Wiosenna surówka z kapustą pekińską |
Składniki:
- 1 spora główka młodej kapusty pekińskiej
- 1 pęczek młodej rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 pomidory
- 1 mała cebula (nie koniecznie)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- ulubione zioła - ja dodałam do surówki trochę listków świeżego tymianku oraz łyżeczkę suszonego oregano.
- Szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy drobno, posypujemy solą morską i chwilkę ugniatamy jak ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania innych składników
- papryki kroimy w niedużą kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki, wyjmujemy wodnistą część z pestkami, a sam miąższ kroimy w kostkę.
- Szczypiorek siekamy na paski około 0,5 cm grubości
- rzodkiewke kroimy w drobne plasterki
- cebulę w drobniutką kostkę
- Wszystkie warzywa dodajemy do kapusty. Doprawiamy olejem, cytryną, ziołami. Dokładnie mieszamy
Smacznego
Surówka ze świeżych warzyw |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)