A gdyby tak zdrowa kasza bulgur podduszona z warzywami? Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa, ryby czy po prostu jajka sadzonego. Jajko można na koniec wbić na wierzch kaszy, posolić i pod przykryciem się ugotuje w kilka minut - obiad gotowy.
Bardzo polecam, u nas takie potrawy ostatnio robią furorę :)
bulgur z warzywami |
Składniki:
- 3/4 szklanki opłukanej kaszy bulgur
- 1/5 szklanki wrzątku (można użyć bulionu warzywnego lub wody z gotowania jakiegoś warzywa.. Ja użyłam osolonej wody z gotowania brokuła)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 3 cebule
- 1 średnia marchewka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Kaszę zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15-20 minut aż wchłonie wodę.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchewkę w cienkie paseczki, a papryczkę czylli drobno posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Na koniec dodajemy kaszę, ewentualnie solimy do smaku
Smacznego :)
Podobny przepis znalazłam tutaj i pozmieniałam pod swoje upodobania :)
Lubię takie proste obiadki☺
OdpowiedzUsuń