Ja proponuję Wam pikantną wersję Pilawu - z mięsem mielonym i warzywami.
PS. W każdej diecie ważne są urozmaicenia i poszukiwania nowych smaków. Warto próbować obcych kuchni i wzbogacać dietę w zdrowe produkty - na przykład kaszę bulgur.
Pilaw z mięsem mielonym i kaszą bulgur |
Składniki:
- 1 szklanka opłukanej kaszy bulgur
- 0,7 kg mielonego mięsa drobiowego (najlepiej mielony udziec indyka)
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 -3 łyżki oleju rzepakowego
- Do podania: szczypiorek i odrobina oleju lnianego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać na sitku pod zimną wodą, odcedzić.
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- W dużym garnku *rozgrzać olej. Podsmażyć mięso (dobrze je rozbijać w trakcie podsmażania tłuczkiem do ziemniaków)
- Do podsmażonego mięsa dodać cebulę. Zeszklić.
- Dodać marchew i paprykę oraz koncentrat. Chwile wszystko razem podsmażyć i dobrze przemieszać.
- Dodać opłukaną kaszę i zalać 2 szklankami wody. Wymieszać i zagotować.
- Danie przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia, odczekać jeszcze 5 minut i podawać posypane szczypiorkiem i lekko skropione olejem lnianym.
* - Najlepiej użyć garnka o nie przywierającej powłoce i z ciężką pokrywką, która nie pozwoli płynom odparować.
Bez soli?
OdpowiedzUsuńJa raczej staram się nie używać :) bez soli jest bardzo dobre, zapewniam :)
Usuńaby mięso nie zbryliło się podczas smażenia lepiej jest zacząć od zimnego garnka i podgrzewać go z mięsem
OdpowiedzUsuńCiekawe, wypróbuję :)
Usuń