Zapraszam na czekoladowo jagodowe płatki jaglane zapiekane w jabłku. Pyszota!
Miałam ochotę na jakiś ciepły, ale lekki obiad i oto co wyczarowałam na szybko:
Pieczone jabłka |
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1/4 szklanki płatków jaglanych Kupiec
- 1/2 szklanki chudego mleka
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki jagód
- 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Płatki zalać mlekiem i gotować 3 minuty ciągle mieszając. Gdy wchłoną mleko wyłączyć palnik, a do gorących płatków zetrzeć na tarce o małych oczkach czekoladę, dodać jagody i delikatnie wymieszać.
- z jabłka odciąć "kapelusz", wydrążyć środek i usunąć gniazdo nasienne (na wylot - płatki nie uciekną dołem)
- Jabłko napełnić płatkami, przykryć odciętym wcześniej wierzchem jabłka i lekko docisnąć. Farsz powinien wystawać ponad jabłkową miseczkę.
- Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. Ja piekłam w silikonowym naczyniu.
- Jabłko podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)