Surówka z kalarepy |
Surówka z kalarepy gości u nas dość często - to jedna z naszych ulubionych surówek do obiadu. Jest bardzo soczysta, lekko słodkawa a zarazem pikantna. Pyszna! Przy tym bardzo zdrowa - mnóstwo najróżniejszych witamin i niewiele kalorii. Kalarepa w smaku przypomina trochę surowego kapuścianego głąba :) Dodatek kiełków zaostrza smak surówki. Spróbujcie koniecznie :)
Wedle informacji jakie posiadam kalarepa nie jest wskazana dla osób chorujących na tarczycę.
Składniki:
- 1 średnia kalarepa
- 2 marchewki
- 1 duże, słodkie jabłko
- mała garść kiełków brokuła
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oleju rzepakowego
- płaska łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki a kalarepę i jabłko na dużych. Dodajemy kiełki i doprawiamy.
Smacznego!
Wygląda apetycznie ,uwielbiam takie surówki )
OdpowiedzUsuń