Same zdrowe składniki i szybkie przygotowanie, a do tego w kuchni nic się nie marnuje - zazwyczaj wyrzucamy liście rzodkiewki, a szkoda. W połączeniu z oliwą i pestkami dyni są przepyszne. Całe pesto ma bardziej orzechowy niż rzodkiewkowy smak, natomiast danie jest bardzo lekkie, wiosenne i odświeżające za sprawą soku z limonki.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
- liście rzodkiewki z jednego pęczka
- 3/4 szklanki prażonych pestek dyni
- pół szklanki oleju rzepakowego lub z oliwek
- 100 g makaronu ryżowego "nitki"
- 10 płatów papieru ryżowego
- sałata, rzodkiewka, żółta papryka, zielony ogórek
- cząstki limonki do podania
- Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników, by były pod ręką gotowe do nakładania i zawijania Spring rollsów: Makaron nitki gotujemy według przepisu na opakowaniu, rzodkiewkę kroimy w talarki, papryke i ogórek w cienkie paski. Przyrządzamy pesto: w kielichu blendera umieszamy liście rzodkiewki, pestki praz olej i miksujemy.
- na patelnie wlewamy gorącą wodę z czajnika. Wkładamy do niej płat papieru na 15 sekund, wyjmujemy i układamy na czystej ściereczce. Na spód kładziemy 3 plasterki rzodkiewki, na nią sałatę, makaron nitki, paprykę, ogórek, tuńczyka i pesto. Całość ciasno zwijamy jak gołąbki (boki papieru składamy do środka i zwijamy ciasny rulonik). W ten sposób przygotowujemy wszystkie rollsy do wyczerpania składników (puszka tuńczyka wystarczy na około 10 rollsów.
- Zajadamy z pozostałym pesto, delikatnie skropione świeżym sokiem z limonki
#MasterTuńczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)