Będzie więc dużo pomidorowych łakoci na blogu. A zacznę od obiadu, który przygotujecie w 10 minut - tuńczyk w pomidorach, pełen intensywnego smaku, aromatu i jednocześnie bardzo zdrowy. Dzięki króciutkiej obróbce termicznej zachowami witaminy z warzyw. Danie możemy podać z ryżem, ale ja zdecydowałam się na makaron ryżowy - ostatnio go pokochałam gdy odkryłam jak należy go właściwi przygotować - a samo zaparzenie go wrzątkiem to połowa sukcesu. o drugiej połowie już napisy na opakowaniach niestety nie wspominają a wielka szkoda, bo ten makaron zdobyłby wielką popularność gdyby więcej osób dowiedziało się jak należy się z nim obchodzić :)
Tuńczyk w sosie pomidorowy |
Składniki: (na 2 średnie porcje)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- pomidory: użyłam swoich koktajlówek, ale można też użyć zwykłych, sklepowych pomidorów. Sądzę, że 30 dag powinno wystarczyć.
- pół dużej czerwonej papryki
- ćwiartka małej cebuli
- przyprawy: tymianek, czosnek, ostra papryka
- makaron ryżowy (tyle, ile zjedzą dwie osoby)
- Przyprawy do makaronu: 1 łyżka oleju rzepakowego i 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Makaron przygotować wedle przepisu na opakowaniu
W trakcie szykowania makaronu w blenderze zmiksować pomidory, paprykę i cebulę. (jeśli pomidory mają dużo wody to wcześniej wyjąć przynajmniej połowę gniazd nasiennych)
Zmiksowaną "zupę" przecedzić na sicie, wlać do rondla i podgrzać. Gdy będzie gorąca spróbować i doprawić do smaku tymiankiem, ząbkiem czosnku i ostrą papryką. Włożyć odsączonego tuńczyka i chwilę go podgrzać, aby danie było gorące.
Makaron odcedzić i włożyć do miseczki z olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dobrze wymieszać.
Sos podawać z czosnkowym makaronem. Pyszności!
Fajne, proste i lekkie danie. Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie, zdrowe obiady :)
OdpowiedzUsuń