Podobną surówkę robię też z młodej kapusty i ogórków gruntowych, przepis zamieszczę w sezonie :)
Surówka z białej kapusty |
Składniki:
- 1 czubata szklanka drobno poszatkowanej kapusty (ja swoją starłam na tarce jarzynowej)
- 2 większe ogórki konserwowe
- pół pęczka koperku
- spora szczypta soli morskiej
- sok z cytryny do smaku - u mnie łyżeczka
Przygotowanie:
- Kapustę posypać solą i pougniatać chwilę jak ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny żeby zmiękła.
- Do kapusty dodać starte na grubych oczkach ogórki i drobno posiekany koperek.
- Doprawić cytryną
Smacznego!
Podając taką surówkę dla gości warto na każdej porcji położyć małą cząstkę cytryny. Surówka będzie ładniej się prezentowała, a do tego każdy będzie mógł sobie doprawić pod własny gust. Do tego kawałki cytryny dają ciekawy, świeży aromat przy stole.
Uwielbiam taką surówkę!
OdpowiedzUsuń